Joia Mare
Săptămâna Mare, ultima săptămână a Postului Paştelui, numită şi Săptămâna Patimilor, are menirea de a pregăti credincioşii pentru Înviere. Pentru a întări bucuria pascală creştinii ştiu că trebuie să-şi pregătească pentru săptămâna următoare atât sufletul cât şi trupul, înăsprind postul pe cât stă în putinţă măcar în aceste ultime zile, care sunt cele mai importante din Post.
Poiana Stampei este una dintre frumoasele comune ale Bucovinei în care se păstrează obiceiurile de peste an, dar mai ales cele închinate Marii Sărbători Pascale. Spre deosebire de Crăciun, pentru Paşti nu se pregătesc prea multe feluri de mâncare, de unde şi zicerea „Crăciunul este sătul, iar Paştele este fudul”. Principala grijă a oamenilor, a locuitorilor comunei Poiana Stampei, înaintea Paştilor este aceea de a face curăţenie în casă, curte şi grădini, apoi de a-şi primeni hainele, fiecare gospodină sau gospodar trebuind să poarte un strai nou special pregătit pentru Marea Sărbătoare.
În anul 2009 s-a organizat, de către Primărie, prima ediţie a Sărbătorii „Joia Mare la Poiana Stampei”, manifestare care sperăm să devină tradiţie şi care an de an să reînvie rituri şi obiceiuri uitate sau pierdute.
De altfel, „Focul din Joia Mare” de la Poiana Stampei a fost prins ca punct distinct în cadrul manifestării „Paştele în Bucovina” organizată de Consiliul Judeţean Suceava, dar trebuie specificat faptul că „Joia Mare la Poiana Stampei” este o sărbătoare organizată la nivel local de către Primăria şi Consiliul Local, Parohia Poiana Stampei, Căminul Cultural în colaborare cu Asociaţia culturală Roua Cerului şi ANTREC Bucovina şi are drept scop promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor, a produselor gastronomice de post şi a produselor specifice mesei pascale (pască, cozonac, miel, ouă, drob etc.).
Sarbatoarea din Joia Mare incepe cu slujba de la Sf. Biserica. Cei mai multi dintre credinciosi aleg sa se spovedeasca si sa se inpartaseasca in aceasta zi importanta din Saptamana Patimilor. Patru lucruri sunt praznuite in Joia Mare:
- Spalatul picioarelor apostolilor de catre Hristos,
- Cina Domneasca la care s-a instituit Taina Impartasaniei (Euharistia),
- Rugaciunea din Gradina Ghetsimani si prinderea domnului de catre cei ce vroiau sa-l ucida.
In cadrul slujbei de dimineata de la Biserica, corul Bisericii impreuna cu Grupul vocal „ Flori de pe Dorna” interpreteaza cantece religioase specifice. Apoi lumea se deplaseaza spre sala de Festivitati a Primariei unde este pregatita o expozitie – concurs de arta gastronomica intitulata „ Produse Traditionale de post din com. Poiana Stampei” . In cadrul acestei expozitii pot fi admirate platourile pline cu preparate care au ca produs de baza, fasolea, cartoful, mazarea, ciupercile, lintea, varza, cu alte cuvinte legume care se cultiva in aceasta zona. Deasemeni sunt prezentate bauturile racoritoare care au la baza fructe de padure sau prune uscate.
Dar cea mai mare atractie este expozitia de oua incondeiate in cadrul careia maestrele artizane din Poiana Stampei, prezinta zeci de oua incondeiate in diverse feluri. Fie ca sunt motive geometrice sau florale, fie ca sunt oua de gaina, rata sau gasca, toate impresioneaza prin colorit si expresivitate.
De altfel Poiana Stampei, prin reprezentatiile ei a obtinut numeroase premii la concursurile de acest gen. Tot in Joia Mare se vopsesc ouale in rosu, sau alte culori si se coace pasca si cozonacul. Dupa o jurizare atenta sunt premiate cele mai estetice aranjamente, retetele originale si ingenioase, iar in final se trece la degustarea bucatelor.
Prag simbolic intre existenta si postexistenta, intre viata si moarte, ziua de Joi Mare, concentreaza un mare numar de activitati cu caracter sacru. De obicei focurile din Joia Mare se fac in curtile gospodarilor folosind drept combustibil surcele, brazi uscati, nuiele, cetinauscata, etc. In jurul focului aprins in curte gospodinele pun scaunele cate unul pentru fiecare mort din familie, turnand apoi apa de jur imprejur sau asezand pe blatul fiecarui scaun cate o cofita plina. Exista credinta ca sufletele raposatilor vin in dimineata de Joia Mare din nou acasa sa se aseze pe scaunele de langa foc, pentru a se incalzi si a bea din apa oferita.
Ziua se incheie cu Denia celor 12 Evanghelii, cu slujba de la Sfanta Biserica.