COMUNA POIANA STAMPEI, JUDEȚUL SUCEAVA


Acasa

Despre institutie

Prezentare Generala

Obiective turistice

Datini si Obiceiuri

Transparenta decizionala

Informatii Publice

Alegerea Președintelui României-2024

Alegeri Senat și Camera Deputaților-2024

Strategia Națională Anticorupție

Licitații masă lemnoasă

Proiecte

Juridic

Urbanism

situații de urgență

Taxe și impozite

Asistenta Sociala

A.P.I.A

Stare civila

deșeuri municipale

Plan de aparare al C.L.S.U. Poiana Stampei

harti si liste UAT-uri

P.U.G

Gazeta Comunei

Galerii Foto

Concursuri

Sugestii

Recesământul populației 2021

Contact

Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)


Biserica Poiana Stampei

128 de ani de la zidirea Sf. noastre Biserici

Biserica Poiana StampeiSf. noastra biserica este construita din lemn de brad cu aprobarea Imperiala a lui Francisc Iosif I intre anii 1883-1885; are hramul Sf-lor Arh. Mihail si Gavriil – 8 noiembrie data la care s-a primit aprobarea si este singura biserica din lume costruita in cinstea unei casatorii a fiului imparatului Rudolf cu Stefania de Belgia.

Aprobarea a fost obtinuta prin deplasarea de doua ori la Viena a unei delegatii de locuitori ai comunei din randul acesteia amintind pe Savu Pralea - picher, Andries Pralea si Gheorghe Achiforesei.

Catapeteasma si icoanele imparatesti precum si icoana Maicii Domnului si a Mantuitorului Nostru Iisus Hristos sunt pictate de catre pictorul bucovinean Epaminonda Bucevschi din Iacobeni.

Este pictata in stil tempera pe panza de catre pictorul Biserica poiana StampeiVasile Pascu. In biserica se pastreaza si astazi odoarele cu care a fost inzestrata precum si cele 4 policandre din cristal din Viena; o Sf. Evanghelie din anul 1859 tiparita la Sibiu de Mitropolitul Ardealului Andrei Baron de Saguna.

Desi a fost martora celor 2 razboaie mondiale ea a dainuit pana in zilele noastre.

Incarcata de istorie si multe vicisitudini ale vremurilor ea isi primeste si astazi credinciosii « ca o mama buna pe copii la sanul ei »… caci « cine nu are pe Dumnezeu de Tata si Biserica de mama acela nu poate fi un bun crestin si nici nu se va putea mantui ».


Preotii care au slujit la Biserica Poiana Stampei:

  • Pr. Simeon Florea Marian – marele folclorist roman 1875 -1877

  • Pr. Dimitrie Braileanu – primul invatator din localitate

  • Pr. Samuil Sauciuc si Vasile Prelipceanu – inainte de 1900

  • Pr. Dionisie Munteanu – erou mort pe front  in Galitia in primul razboi mondial 1914 – 1916

  • Pr. Nicolae Sireteanu – cel care a zidit casa parohiala

  • Pr. Dimitrie Popovici  - cel care a zidit Manastirea Podu Cosnei – 1926

  • Pr. Valerian Ribovschi – cel ce a pastorit biserica in timpul celui de al II – lea razboi mondial

  • Pr. Vasile Mihailescu – cel ce a pastorit biserica in perioada 1950 – 1982

  • Pr. Domitian Tataru – cel ce pastoreste biserica din 1982 pana astazi.

Preot Paroh Domitian Tataru

SINGHELIE

Din mila lui Dumnezeu drept credinciosul Arhiepiscop si Mitropolit al Bucovinei si Dalmatiei. Dupa cuvantul Domnului si Dumnezeului nostru Iisus Hristos care a zis, ca va zidi Biserica Sa pe piatra credintei si cum ca insasi portile iadului nu o vor birui pe ea ; « mergand Apostolii in toata lumea si invatand si botezand toate neamurile », intemeind mai intai in Ierusalim si apoi dupa aceea prin cetatile rasaritului si apusului bisericii de crestini, care dupa timpuri prin ostenelile sfintilor parinti, inmultindu-se  cu lacasuri proprii bisericesti sunt madularele unuia si aceluiasi trup al Bisericii drept-credincioase si drept maritoare crestinesti care este : «  Una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca a lui Hristos Biserica.

Asadar in espositura parohiala drept credincioasa din satul Poeana Stampi in protopresviteratul Campulungului a Eparhiei drept-maritoarei a Bucovinei, biserica veche stramutata aici in 1867 de la Vatra Dornei devenind distrusa ; cu o oferta patriotica de 7000 florini-aur facutaBiserica Poiana Stampei de locuitorul din Candreni Panteleimon Vlejul, intru amintirea casatoriei Inaltimei Sale Imperiale Printului de coroana Rudolf cu Augusta Principesa Stefania (de Belgia) precum si cu adaosul de 6000 florini-aur din partea comunitatii din Poiana Stampei, la care au mai jertfit locuitorul din Candreni George Mitrofan  500 florini iar locuitorii din Poiana Stampi Ioan Chiperiu 350 florini, Tanase Vasiluta 165 florini, Procopie a lui Tanasie Vasiluta, Dimitrie Spanu, Eutimie Pralea cate 125 florini, iara Filemon Ferariu a dat 70 florini, construindu-se aceasta biserica noua precum se vede cu catapeteasma, vase, vestminte, policandre, carti si celelalte lucruri liturgice. 

Ne-am aflat indemnati de a savarsi In sine  cu ajutorul soborului preotesc tarnosirea mesei altarului si sfintirea acestui locas nou al Sfintilor «  Arhangheli Mihail si Gavriil », ca dupa cum astazi de Noi Insine, asa  si in viitor in aceasta biserica drept maritoare din Poiana Stampei sa se savarseasca pururea Sfanta Liturghie pentru mantuirea sufletelor si fericirea cereasca a Ctitorilor si adaugitorilor precum si a tuturor poporenilor acestui Sfant lacas.

Spre adeverire si incredintare de obste, dat-am si am intarit cu subscrierea Noastra aceasta Singhelie arhiepiscopala la starea locului in Poiana Stampei 20 octombrie (1 noiembrie) 1885.

 

SILVESTRU

HOROSCOP

INFO

Informarea persoanelor vizate în conformitate cu GDPR

Regulament general privind protecția datelor cu caracter personal


Hotarare privind aprobarea numărului de posturi, funcţii publice, personal contractual, organigrama şi statul de funcţii din aparatul de specialitate al primarului comunei Poiana Stampei, judeţul Suceava pentru anul 2016

Hotarare privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local al comunei Poiana Stampei, judeţul Suceava


Program:


Luni - Vineri: 8.00 - 16.00



Program de audiențe, instituția prefectului - Județul Suceava:

 
Copyright © 2013 Comuna Poiana Stampei