COMUNA POIANA STAMPEI, JUDEȚUL SUCEAVA


Acasa

Despre institutie

Prezentare Generala

Obiective turistice

Datini si Obiceiuri

Transparenta decizionala

Informatii Publice

Alegeri 2024

Strategia Națională Anticorupție

Licitații masă lemnoasă

Proiecte

Juridic

Urbanism

situații de urgență

Taxe și impozite

Asistenta Sociala

A.P.I.A

Stare civila

deșeuri municipale

Plan de aparare al C.L.S.U. Poiana Stampei

harti si liste UAT-uri

P.U.G

Gazeta Comunei

Galerii Foto

Concursuri

Sugestii

Recesământul populației 2021

Contact

Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR)


Casa Muzeu

Casa Muzeu, Poiana StampeiIdeea infintarii unui muzeu a venit din dorinta de a pastra vie istoria localitatii, de a urmari felul cum s-a dezvoltat continu, pana in zilele noastre. 

Trebuie sa aratam generatiilor viitoare cum niste oameni simpli, bunicii, mosii si starmosii nostri stiau sa construiasca o casa, sa o utulizeze si sa o decoreze ce cele necesare, sa teasa si sa toarca, sa cultive pamantul si sa produca cereale, sa creasca animale, sa modeleze lutul, sa confectioneze straiul de sarbatoare, sa castige si sa-si prepare hrana, toate acestea fiind facute cu o maiestrie aparte, in forme care le confera o identitate inconfundabila.

In prima camera se afla soba cu vatra ssi prispa, cu blidar si cu alte obiecte care ofera caldura primitoare si posibilitatea pregatirii mesei zilnice.Locul vetrei este considerat o zona sacra datorita focului purificator si tot aici femeile nasteau si cresteau copii.

Taranul vechi nu se inconjura de lucruri inutile, multe si sofisticate, ci de lucruri neaparat necesare, create cu truda si suferinta, innobilate prin bunul gust si dorinta de frumos.Fiecare obiect, oricat de mic si neinsemnat ar parea la prima vedere, are propria poveste, iar cand il privim, ne dam seama ca el este viu si incerca sa ne povesteasca lucruri si intamplarila care a fost partas.

In camera destinata spatiului de odihna se afla patul,dar si strativile la care, pana tarziu in noapte, la lumina opaitului gospodina tesea haine pentru sot si copii.Patul din colt asigura intimitatea cuplului, dar si caldura, simbolizata prin numeroasele obiecte tesute folosite ca asternut.

Interior Casa MuzeuInteriorul locuintei uimeste prin bogatia tesuturilor viu colorate care acopera peretii, laitile, paturile si mesele, toate realizate in gospodarie.

Asezarea armonioasa si calda creeaza o atmosfera de confort in ciuda spatiului restrans si a simplitatii mobilierului.

Camera de oaspeti este camera dotata cu pat special, cu laita si masa, o camera cu icoane, batiste cusute, blide inflorate si prosoape traditionale.Aici se afla lada cu zestre, plina de costume si obiecte de podoaba.

In forma cea mai simpla, mobierul construit din laite asezate in jurul camerei pe calaburi din lemn si acoperite cu toale tesute, este destinat exclusiv vizitatorilor.

Vom pastra cu sfintenie , in continuare , comoara cea mai de pret a poporului roman- folclorul, vom face cinste inaintasilor nostri si vom reprezenta cu mandrie cantecul , dansul si portul bucovinean peste tot in tara si in lume.

In consecinta nu ne ramane decat sa va facem si dumneavoastra o invitatie pe aceste locuri mirifice din Bucuvina si va garantam ca veti trai momente unice care va vor aminti de inaitasii nostri.

HOROSCOP

INFO

Informarea persoanelor vizate în conformitate cu GDPR

Regulament general privind protecția datelor cu caracter personal


Hotarare privind aprobarea numărului de posturi, funcţii publice, personal contractual, organigrama şi statul de funcţii din aparatul de specialitate al primarului comunei Poiana Stampei, judeţul Suceava pentru anul 2016

Hotarare privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local al comunei Poiana Stampei, judeţul Suceava


Program:


Luni - Vineri: 8.00 - 16.00



Program de audiențe, instituția prefectului - Județul Suceava:

 
Copyright © 2013 Comuna Poiana Stampei - Webmaster: IF Luca